Lakóautó és lakókocsi szabályok

Lakóautó és lakókocsi szabályok

Miért lehet olyan vonzó a lakókocsis kirándulás az új évben is?
 Utazzon szabadon 2024-ben is! A lakóautós kirándulás mindig élmény és mindig szabadságot sugall. Ez ugyanis csak az utazásról, csak rólunk szól. Nincsen be- vagy kicsekkolás, semmi rejtett költség. Csak a természet és mi. A csillagos égbolt, a napfelkelte, a reggeli kávé a szabadban. A túrázások, kirándulások, a kimerítő nap után pedig marad a luxus szállás. A luxus élmény egy guruló hotelben kvázi. És ehhez csak egy B kategóriás jogosítványra lesz szükségünk. Persze kell még:

  • Egy jó úti cél
  • Leszervezett túrák és kirándulások
  • Kiszemelt kempinghelyek
  • Jó hangulat és persze
  • Jó társaság!

Lakókocsi szabályok? Lakóautó szabályok betartásával egyszerű az utazás!

A lakókocsi szabályok betartása nem hátráltató tényező. A lakóautó szabályok a saját és mások biztonsága érdekében állnak fenn.

Milyen lakóautó szabályokat kell mindenképp betartani?

  • B kategóriás jogosítványra lesz szükségünk
  • A lakóautó összsúlya nem haladhatja meg a 3,5 tonnát
  • A lakóautó egy lakhatásra is szolgáló autó, azonban a lakókocsihoz szükség van egy vontató autóra is. Ebben az esetben vonatkozó rendelet előírja, hogy a teljes járműkombinációnak (vontató jármű és vontatott felszerelés) 3,5 tonnán belül kell maradnia. A vontatott felszerelés össztömege pedig nem haladhatja meg a vontató jármű össztömegét. Kivéve könnyű pótkocsi (<750 kg) esetén, amely esetben a vontatójármű-kombináció maximális tömege 4250 kg-ra csökken.
  • KRESZ betartása

A KRESZ betartása mindenkire vonatkozik. Mivel személygépjárműnek számít a lakóautó, lakott területen ugyanúgy az 50km/h vonatkozik rá. Főúton 90, autópályán 130km/h a megengedett sebességhatár.

A bérelt lakóautós esetében a bérlő vállalja a felelősséget az okozott károkért, esetleges balesetekért vagy szabálysértésekért.

Éjszakázás a szabadban? A lakóautó szabályok közé tartozik a kempingezési szabályok tiszteletben tartása is!

Európában különféle jogszabályok írják elő a kempingezést és a szabadban éjszakázást. Vannak olyan országok, ahol egy-két éjszakázás megengedett akár egy autópálya parkolóban is, máshol ezt is büntetik.

A kiépített kempingek a legmegbízhatóbbak. A kiépítettség függhet az ország kultúrájától, ez pedig függhet az ország klímájától, tájegységeitől is. A skandináv országokban főleg a déli részek kiépítettek. Míg az olyan országok, mint Ausztria vagy Németország, Hollandia sokat ad a kempingezésre. Kultúrája van annak, így jól kiépített kempinghálózat.

Vannak a legtöbb országban elérhető alkalmazások is, melyekben tudjuk követni a kempingek elérhetőségeit. Azt is, hogy melyikben milyen szolgáltatások adottak. Így jól tudjuk tervezni a lakóautós kirándulásunkat akár útközben is.

Leave a Reply